Annerledes lokale, ny opplevelse

Fredag 27. september gir Jan Gunnar Hoff en av sine få solokonserter i Bodø. På Luftfartsmuseet av alle steder.

Kjell Nordeng

«Spillestedets innredning, størrelse og utforming setter sitt preg på musikkopplevelsen. Jeg tror publikum denne gangen vil gå hjem med minnet om en annerledes konsert», sier pianisten fra Bodø. Han ser frem til å møte hjemmepublikumet i alternative omgivelser.

Jan Gunnar Hoff ved flygelet

«Ulike typer lokale fremmer forskjellige sinnsstemninger i oss. For eksempel vil et kirkerom sette oss i en mer spirituell modus enn et klubblokale.  På flymuseet skal musikken oppleves i et unikt utformet rom, der både de utstilte flyene og den akustiske egenarten er med på å skape en atmosfære som et tradisjonelt konsertsted ikke har», forklarer Hoff.

«Hvordan ser du for deg konserten? Fritt improvisert eller låtbasert?»

«I mitt hode er komposisjonene en viktig del av substansen i konserten. Det tror jeg også publikum kjenner på. Derfor tror jeg dette gir det beste utgangspunktet for kommunikasjon mellom musiker og tilhørere. Men for all del, konserten kommer ikke til å mangle improvisasjon», forklarer han.

 Det er ingen tilfeldighet at samarbeidet med flymuseet går under vignetten «Fly North». Ikke bare er det ei hint til luftfartsinstitusjonen nederst i Børtindgata, «Fly North» er også tittelen på Jan Gunnars spellemannsnominerte album fra 2014.

«Jeg har foreløpig ikke helt bestemt meg for hvilke låter jeg skal spille. Jeg må teste akustikken i lokalet først. Om det blir eldre eller nye låter, eller en miks er ikke så viktig, det avgjørende er at jeg klarer å nullstille meg, og utforme låtene uten å tenke så mye på hvordan jeg har spilt dem før. Gi materialet nytt liv der og da. Det har jeg blitt god til», sier Jan Gunnar. Med det inviterer han til en lyrisk musikkopplevelse der melodier, improvisasjon og frisk tilnærming til stoffet står på agendaen.

Jan Gunnar Hoff spiller

«Det blir med andre ord ikke et gjenbruk av musikken på dine to soloalbum?»

«Nei, de er spilt inn i studio. Å spille for et levende publikum gir et helt annet utgangspunkt. Livekommunikasjonen påvirker spillet. Når det er sagt, så får folk høre versjoner av låter fra soloplatene. Både Elias Blix og Terje Nilsen kommer til å stå på komponistlista. Det blir en veldig tilgjengelig konsert», sier Hoff.

Konserter for hjemmepublikummet er ikke en dagligdags foreteelse for Bodøs fremste jazzmann. Både plateslipp og spillejobber både i inn- og utland viser imidlertid at han ikke ligger på latsiden. Den ferske trioplata «Northwest» sammen med nederlandske Jasper Somsen (bass) og danske Carsten Lindholm (trommer) har fått fine omtaler, og på beddingen har Jan Gunnar et kvartettalbum, der han har med seg briten Gary Husband (trommer), Per Mathisen (bass) og den fransk-vietnamesiske gitaristen Nguyên Lê. På toppen av det hele jobber han nå med et korverk til årets Nattjazz i Bodø domkirke. Ved den anledningen skal hans kumpan Børge Petersen-Øverleir spille gitar.

«De ulike formatene gir ulike muligheter. Det nakne soloformatet fremmer de lyriske og nære stemningene», sier pianisten.

 På Norsk Luftfartsmuseum fredag 27. september, altså.

Faksimile fra Avisa Nordland 7. juni
Forrige
Forrige

Tradisjon og ekte kommunikasjon

Neste
Neste

Spennende og original