Flerkulturell jazz i Store Studio

Komposisjonene på Udi Shlomos to album gjenspeiler hans erfaringer fra en flerkulturell oppvekst. Fredag spiller kvintetten hans i Store Studio.

Av Kjell Nordeng

Udi Shlomo kom til Norge i 2010, og siden den gangen har den trondheimbosatte israeleren spilt i en rekke ensembler og skrevet egen musikk. I 2021 ga Udi ut sitt første album. Tittelen «Diaspora House» har referanser til en jødisk person som lever i utlendighet, og i Udis komposisjoner finnes elementer av både jazz og et bredt spekter av folkemusikk.

«I min oppvekst stiftet jeg bekjentskap med både jazz og folkemusikk fra den jødiske og arabiske verdenen. Fra morsiden fikk jeg også kjennskap til musikk fra Sør- og Øst-Europa. Dette kommer til uttrykk i de låtene jeg selv komponerer. Mange av dem gjenspeiler erfaringer fra livet i kibbutzen», sier Udi.

Mens den liveinnspilte debutplata har en tittel med referanser til Udis herkomst, heter det ferske albumet noe så tradisjonelt som «You and Me». Det betyr ikke at musikken er mindre personlig, tvert imot.

«Den nye plata er ærligere, mer presis, nyansert og gjennomarbeidet», sier Udi Shlomo, og legger til: «Selve albumtittelen henspiller på meg og musikken, eller mitt forhold til musikk. Vi er uadskillelige. På samme måte som de ulike musikalske påvirkningene i låtene mine gjenspeiler min identitet».

Selv om den nye plata har færre låter med hebraisk tittel, er musikken også denne gangen inspirert av livet og tilstandene i området der han vokste opp.

«Country Song er en musikalsk kommentar til uroen i Israel. Situasjonen er fastlåst. Uskyldige mennesker dør på begge sider. Det er trist for alle», sier Udi.

«Da blir det vel mange melankolske og mørke stemninger i musikken?»

«Ikke bare, titler som New Day og It´s Allright antyder noe positivt og optimistisk», forklarer komponisten.

World Jazz er begrepet mange kommentatorer bruker i beskrivelsen av Udis musikk. I tråd med det reiser han på turné med et nøye utvalgt mannskap med både norske og israelske navn.

«Det spiller ikke så stor rolle hvor musikerne kommer fra. Det viktigste er at min type musikk faller dem naturlig. At de har et forhold til den», avslutter trommeslager Udi Shlomo.

Når Udi og bandet hans kommer til Bodø og Store Studio har de allerede testet musikken på publikum flere steder i Trøndelag og Nord-Norge. Etter Bodø-jobben er de klare for et knippe større byer på kontinentet.

Kvintetten består av: Omri Abramov (saksofon), Oscar Andreas Haug (trompet), Moshe Elmakias (piano), Andreas Svabø (bass) og Udi Shlomo (trommer).