The Source med mange kilder

I 30 år har The Source levert musikk med inspirasjon fra flere kilder. Den 30. mars kommer jubileumsturnéen deres til Bodø og Sinus.

Av Kjell Nordeng

The Sources debutplate het «Olemanns Kornett» og kom i 1993. Den humoristiske tittelen er en vri på navnet til en av deres mange inspirasjonskilder. I tillegg til Ornette Coleman-referansen gir låttitler som «Thelonioussphere» og «Goodbye Mr. Mingus» assosiasjoner til andre storheter fra jazzhistorien. De fire Source-medlemmene kjenner imidlertid ingen begrensninger på hvilke musikalske kilder de kan tappe inspirasjon fra.

«Vi prøver ikke å kopiere noen. De ulike medlemmene i bandet har sin musikalske profil som kommer fram både i komposisjonene og måten vi spiller på. I det totale bildet finner du spor av alt fra arabisk til finsk musikk», sier trombonist Øyvind Brække. Selv nevner han Keith Jarretts Belonging-kvartett som et musikalsk ankerpunkt, og den som både finleser låttitler og låner et øre til musikken vil også finne referanser til Jan Garbareks nordiske jazzuttrykk.

I løpet av sin trettiårige historie har The Source gitt ut åtte album. Et av dem er et samarbeid med rockebandet Motorpsycho. På albumene «The Source of Christmas» og «The Source of Summer» blir kjente og kjære låter kraftig «outsourcet». Verken julelåtene, Jokkes «Sola Skinner» eller Ketil Bjørnstads «Sommernatt ved fjorden» lyder helt som før i The Source sine «kildesorterte» utgaver. For ikke å snakke om gode gamle «Hovedøen», som får ei totalrenovering med indiske musikere i sentrale roller.

«Det er ikke uttrykk for prinsipielle tanker om å skape multikulturell jazz. Vi har heller ikke til hensikt å behandle andres låter respektløst. Tvert imot. Vi lar oss inspirere av musikk fra hele verden, og liker å teste ut nye måter å utforme låtene på. På «Hovedøen» fikk vi med oss et par dyktige indiske musikere. Ikke bare funket det bra, det var en inspirasjon», sier Brække.

På The Sources ferskeste album «But Swinging Doesn´t Bend Them Down» er materialet komponert av bandmedlemmene selv. Plata er variert, og viser en kvartett som fikser både «swing» og fri improvisasjon.

«Jeg regner med at vi henter materialet til 30-årskonserten fra hele karrieren. Vanligvis tar hver enkelt konsert sin egen vei etter at vi har spilt oss varme på tre til fire låter», sier trombonist og komponist Øyvind Brække.

The Source er: Øyvind Brække (trombone), Trygve Seim (saksofon), Mats Eilertsen (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer).