Terje Nilsen-tolkinger med troverdighet

Etter tre års stillhet er Eva Trones klar for scenen igjen. På menyen står et spesielt utvalgt knippe Terje Nilsen-låter. Samtidig feirer Eva stor bursdag.

Av Kjell Nordeng

«Jeg kunne ikke si nei, da Tore Johansen kontaktet meg for å sette opp en konsert med Terje Nilsen-låter. Det er hans initiativ. All ære til ham», sier Eva Trones.

Eva Trones har en betydelig erfaring og troverdighet som Terje Nilsen-tolker.  På albumet «Kanskje» (1992) dukker stemmen hennes opp på flere låter, og mest profilert er hun i duetten på «Se førr et vær det e». I tillegg har Eva gitt ut to egne album basert på låtene til den nå avdøde bodøkomponisten. For barneplata «Lille Bille» vant hun Spellemannsprisen for året 2004, og sju år senere fikk Eva fin mottakelse for tolkningene på «Tango for en». «Hun tolker dette med ei varm og vakker stemme, og med et forhold til stoffet som er så ekte som vel mulig», skrev Tor Hammerø i Nettavisen.

Sammen med Tore Johansen har Eva denne gangen plukket ut et litt spesielt utvalg fra sangskatten til mannen som i åtte år var hennes kjæreste.

«Denne gangen har vi også ønsket å fokusere på de låtene som Terje oversatte, eller gjendiktet til bodødialekt», sier Eva. Hun lover en konsert, der også noen av de Nilsen-låtene vi ikke hører så ofte står på planen.

Ved siden av trompetist Tore får Eva musikalsk følge av Håvard Bendiksen (gitar), Gjermund Silseth (bass) og Arnfinn Bergrabb (perkusjon).

«Flere av musikerne har mye jazz i sin bagasje. Blir det oppjazzete utgaver av Terje-låtene?»

«Låtene blir formidlet med min stemme, og konserten får sin egenart gjennom det. Ellers blir sangene utformet i Terjes ånd, slik jeg tror han selv ville at de skulle lyde. Det føles rett», sier Eva.

«Bodøværinger flest har ei mening om hva det er som er den avgjørende kvaliteten i Terjes låter. Hva er din versjon?»

«Terje uttrykte seg i et klart og direkte språk. I de beste tekstene fanger han et øyeblikk, og klarer å sile ut en sannhet, noe allmenngyldig, som er relevant for oss alle», sier Eva.

Når Eva torsdag kveld går på scenen for ukens andre konsert har hun rukket å bli 60 år og 1 dag. Under den første konserten onsdag kveld er det derfor på sin plass med et rungende «Gratulerer med dagen, Eva». 

Onsdag 26. og torsdag 27. april kl. 20.00 på Sinus.