Svensk jazzdame i toppklasse

Amanda Ginsburg er høyt respektert i hjemlandet. Fredag er den svenske vokalisten klar for Sinus.

Av Kjell Nordeng

«Sakta vi går gjennom stan» heter en svensk jazzklassiker. Det ble innspilt av Monica Zetterlund i 1962, og det er nettopp henne Amanda Ginsburg ofte sammenlignes med. For ordens skyld: Amanda er oppvokst i «gamla stan».

«Monica Zetterlund er så stor i vår jazzhistorie at jeg som kvinnelig svensk sanger ikke kan unngå innflytelsen», sier Amanda. Siden hun både er ung og godt musikkutdannet har Amanda også andre vokalistnavn på sin favorittliste. «Jeg har hørt mye både på Beyoncé og Veronica Maggio. Blant jazzvokalister er Billie Holiday en favoritt. Jeg har også et nært forhold til franske chansons. Hvor mye av dette som merkes i mine egne sanger er en annen sak», sier 32-årige Amanda Ginsburg på telefonen fra Stockholm.

For sitt første album «Jag har funderat på en sak» (2018) ble Amanda belønnet med årets Grammis i jazzklassen. To år senere gjentok oppfølgeren «I det lilla händer i det mesta» (2020) bragden. Amanda skriver låtene sine selv, og i tittelen på det andre albumet finnes et spor til hennes tekstskriving.

«Jeg tar utgangspunkt i det hverdagslige, småtingene, det nære som folk kjenner seg igjen i», forklarer Amanda, og legger til: «Jeg synger på svensk fordi det er det språket jeg ikke bare forstår, men også lever i. Da får jeg lettere frem nyansene i det jeg ønsker å formidle».

I Amandas tekster er det plass både til vakre bilder, naturbeskrivelser og undring. I «Vem er du?» henvender hun seg til en flyktningkvinne, mens «I de många valens land» reflekterer over valgets kvaler i et velstandssamfunn. Tekstenes musikalske innpakning er velkomponert, lett tilgjengelig og ofte melankolistemt. I anmeldernes parade av rosende kommentarer finnes det også en liten innvending. «Jeg savner skikkelig energi og gnist. Som det ofte er med den svenske visejazzen er det altfor (…) snilt», skrev Orkesterjournalens Dan Backman om debutalbumet. «Jeg er vel ikke så utrolig snill, men bandet og jeg har jobbet med utformingen av låtene og skrudd opp energinivået et par hakk. Det tror jeg publikum i Bodø kommer til å erfare», avslutter Amanda Ginsburg.

På Sinus fredag den 17. mars, altså.