Nakent, men kraftfullt

Bass og vokal. Duoen Stillhouse har mer kraft enn det nakne konseptet tilsier.

Av Kjell Nordeng

«Ved hjelp av moderne teknologi får bassen et utvidet register. Flere muligheter for lyder og klanger. Selv om vi bare er to utøvere på scenen, skal det ikke mangle kraft, spenning og variasjon under konserten», lover bassist Steinar Raknes. Sammen med Unni Wilhelmsen utgjør han i dag Stillhouse. Lørdag 13. mai spiller de på Sinus.

Steinars vokalist-partner burde vært kjent for musikkinteresserte flest. Etter den dobbelt spellemannsbelønte debuten «To Whom it May Concern» i 1996 har Unni Wilhelmsen levert et knippe godt mottatte album. Bodøfolk burde også huske henne fra samarbeidet med Bodø Sinfonietta og Bodø Rhythm Group på den nå ti år gamle konsertplata «Live». Bassist Steinar Raknes kjenner vi i utgangspunktet fra energiske jazzband. Blant dem er trioen Urban Connection og kvartetten The Core. Da solodebuten Stillhouse kom i 2012 var Steinar både bassist og sanger, og på menyen sto både egenkomposisjoner og låter fra Bruce Springsteen, Bob Dylan og John Prine. Den opprinnelige jazzmannen hadde med andre ord gått veien fra jazz og inn i et uttrykk som blander rock, folk og country. På senere plater har Raknes skrevet mesteparten av låtene selv, og det er primært disse som står på planen, når Stillhouse entrer scenen lørdag kveld.

 «Det er et visst rom for improvisasjon i Stillhouse, men jazz er det ikke. Jeg vil understreke at dette handler om sanger», presiserer Steinar.

Veien fra jazzbassist til låtskriver i et americana-relatert uttrykk er trolig både lang og vanskelig for de fleste. Anmelderne mener at Steinar har lykkes. «Raknes har enkelt og greit blitt en historieforteller av rang og mye av dette er faktisk poesi som står helt fint på egne bein». dette skrev Nettavisens Tor Hammerø om albumet «On the Road» (2020).

«Tekstene mine handler om hendelser, episoder, og mellommenneskelige forhold», sier Raknes.

Samarbeidet mellom Steinar Raknes og Unni Wilhelmsen startet etter at de to hadde deltatt i en hyllestkonsert på Bob Dylans 70-årsdag. Det skjedde i Harstad, den 24. mai 2011. Om singer/songwriteren fra Oslo og bassmannen fra Midsund funker i lag finner vi kvalifiserte svar på i flere anmeldelser. «Unni og Steinar utfylte hverandre på en spesiell måte. Og kontrasten mellom de to stemmene gjorde at dette ble en unik opplevelse», heter det i Moldejazzens festivalavis Fire Flate.

Lørdag den 13. mai på Sinus, altså. I mellomtiden kan du sjekke ut albumene «On the Road» og «Chasing the Real Things».