Både melankoli og humor

Hilde Louise Asbjørnsen er både jazzartist og humorist. Det vil merkes når hun går på Sinus-scenen sammen med pianist Anders Aarum fredag kveld.

Av Kjell Nordeng

Hilde Louise Asbjørnsen har ti album på samvittigheten. På ni av dem har hun med seg et band, men på den ferske «Movies and Stories Like This» har hun strippet lydbildet ned til sang og piano.

– Det nedstrippede formatet er spennende, også fordi det setter melodier og tekster sterkere i fokus enn det som ofte skjer i mer kraftfulle arrangementer, sier Hilde Louise.

I sentrum for fredagens konsert står låter hun har skrevet for det ferske albumet. Plata kom ut i høst til entusiastiske anmeldelser, og i tillegg til skryt for gode melodier vektlegger anmelderne Hilde Louises evner som historieforteller.

– Denne gangen har jeg skrevet kjærlighetstekster. Som alltid er sangene mine basert på erfaringer fra mitt eget liv, og det er vel rett å si at albumet gjenspeiler mye jeg har kjent på selv. Utfordringen er å utforme tekstene slik at de blir personlige uten å være private. Lytteren må kunne kjenne seg igjen i sangene, ellers kommuniserer de ikke, forklarer jazzvokalisten fra Sykkylven.

Ved siden av ti godt mottatte jazzplater har Hilde Louise blant mye annet også laget scene-forestillinga Stardust. Den er basert på livene til kjente kvinnelige sangere og skuespillere. Blant dem er Billie Holiday, Bessie Smith, Marlene Dietrich, Mae West, Marilyn Monroe og Bokken Lasson.

– Dette er inspirerende damer, som har jobbet hardt, planmessig og kompromissløst. De oppnådde mye og flyttet grensene på tross av forholdene i sin samtid, sier Hilde-Louise.

– Det finnes både amerikanere og europeere på «damelaget» ditt. Er det rett å si at det gjenspeiles i musikken din?

– Jeg har alltid hatt ei legning både mot jazz og europeisk kabaretmusikk. Det preger også «Movies and Stories Like This», sier jazzdama, som også har en karriere som humorist.

– Det er alltid litt humor i konsertene mine, slik blir det også på Sinus. Mange av låtene er uttrykker en viss melankoli, mens de humoristiske innslagene gir variasjon og litt distanse. Sånn som livet er. En god miks, avslutter Hilde Louise Asbjørnsen. Fredag den 17. februar på Sinus, altså.