Kategorier
2021 -vår Bodø Jazz Open

BJO2021: Nordnorsk Jazzensemble med Moddi

UTSATT – ny dato kommer

Stormen konserthus, store sal

Det er en stor begivenhet for jazzen i Nord-Norge når vi nå kan lansere Nordnorsk Jazzensemble! Her samles noen av Nord-Norges fremste musikere innen jazz og improvisert musikk i et stort, profesjonelt ensemble. Premieren skjer med et nyskrevet verk av Jakop Janssønn med tekster av Pål Moddi Knutsen.

Nordnorsk Jazzensemble er en stor og etterlengtet satsing. Med denne nyetableringen får endelig Nord-Norge et stort fast profesjonelt ensemble innenfor jazz og improvisasjonsmusikk i landsdelen.
Premieren skjer i Vadsø 31. januar, med påfølgende turné til Nordlysfestivalen, Sortland og som åpningskonsert på Bodø Jazz Open.

Nordnorsk Jazzensemble har varierende besetning og skal engasjere ulike musikere og komponister fra prosjekt til prosjekt. Målet er å skape attraktive og nytenkende produksjoner – en slags profesjonell musikalsk lekegrind for landsdelens fremst utøvere og komponister med utgangspunkt i jazzen. Ensemblet skal gi rom for møter mellom ulike tradisjoner og formater. Særpreget fra jazzen skal være til stede, men også med rom for folkemusikk, samisk musikk og andre sjangre og uttrykk.

Ensemblets første produksjon har fått navnet «Vippepunktet». Komponist og kunstnerisk leder for den aller første utgaven av Nordnorsk Jazzensemble er Jakop Hauan Janssønn, som er en av landsdelens mest aktive og kreative musikere og komponister. Tekstforfatter og vokalist er Pål Moddi Knutsen.

Tittelen «Vippepunktet» henspiller på det som skjer når noe lite vipper balansen av et system og provoserer frem en stor forandring. Livet i Arktis tar plass midt i en dramatisk, gåtefull og følelsesladd scene av voldsomme klimatiske, miljømessige, politiske og økonomiske endringer. Ved å bruke «Vippepunktet» som utgangspunkt for verket, ønsker Janssønn å fokusere på vår landsdel og sette et nytt lys på de mange utfordringer vi kan møte når vi nærmer oss et vippepunkt.

Ensemblet består på dette prosjektet av følgende musikere:
Moddi – vokal,
Daniel Herskedal – tuba
Atle Nymo – altsax
Ragnhild Furebotten – fele
Martin Högberg – gitar
Eirik Fjelde – tangenter
Dag Okstad – bass
Jakop Janssønn – trommer/perk
MiNensemblet fra Musikk i Nordland
Torbjørn Thrane Sandnes står for lys/visuals
Thor-Ivar Lund er lydtekniker.

Konserten presenteres av Ad lib jazzklubb, Bodø Jazz Open og NNJS. Nordnorsk Jazzensemble drives av Nordnorsk Jazzsenter, i nært samarbeid med Musikk i Nordland (MiN) og andre kulturaktører i landsdelen. Prosjektet er støttet av Kulturrådet.