Kategorier
2019 høst

Katarina Barruk

Sinus

6.november

kl. 20:00

Kjøp billett her: 250/200/150

Katarina Barruk (f. 1994) er en umesamisk artist og låtskriver som har vokst opp i Lusspie (Storuman). Hun har vært aktiv musiker siden 2012 da hun ble utnevnt som årets unge artist av Riddu Riddu festivalen. I 2015 slapp Barruk sitt debutalbum Báruos som var et samarbeid med den norske produsenten og komponisten Frode Fjellheim. Etter dette har hun gjort en rekke kritikerroste konserter i både inn- og utland både med sitt eget soloprosjekt og i andre prosjekter, senest med Maja Ratkje. Barruk jobber både med moderne samisk musikk som er inspirert av pop, jazz og visetradisjon, men gjør også mye med tradisjonell umesamisk joik. Dette anses som et veldig viktig bidrag til den skandinaviske musikkscenens bredde, men også til den skandinaviske kulturen med tanke på at joik er en tradisjonell kunnskap i den samiske tradisjonen og en viktig kulturbærer. Musikken hennes handler om alt i fra kolonialisme til kjærlighet. Hele tiden med utgangspunktet i hvordan det er å være ung same og kvinne i dag.

For tiden jobbes det med låtskriving, arrangering og produsering av låtene. Katarina er mye i Oslo hvor låtene ferdigstilles sammen med produsentene i deres studio. Samtidig spiller hun konserter både nasjonalt og internasjonalt. Senest denne sommeren spilte hun et titals konserter med sitt eget band på festivaler som Varangerfestivalen, Storsjöyran og Urkult samt konserter med The Jietna Project på Sounds of the North i Gdansk og med Maja Ratkje på Sonar Barcelona.

I høst forsetter hun å spille konserter med bandet sitt i tillegg til studio og opptredener med andre prosjekter. Nylig bidro hun som solist og låtskriver med verket Várjjalh – Bevara! i Cirkelens historie forteller med Elin Vister. Katarina var også i studio med Erik Westbergs vokalensemble og skal senere på turné med dette prosjektet hvor hennes egne sanger skal framføres i flere svenske byer. Med sin aktive karriere er hun godt på vei til å etablere seg som en av Sábmies større artister. Det er stor etterspørsel etter nytt album fra hennes stadig voksende publikum. Derfor er dette et veldig rett tidspunkt for å gi ut et nytt album.

Musikken

Katarina Barruk har har utviklet en særegen sangteknikk der hun kombinerer tradisjonell joik med tradisjonene fra jazz og pop. Med sin umesamiske musikalitet og fantastiske stemme finnes det ingen grenser for hvor langt musikker hennes kan nå, både i musikalske og kommersielle retninger. Musikken hennes beveger seg i et spennende marked hvor det umesamiske løftes fram for et større publikum. Det er en stor sjangerbredde i musikken som gjør henne aktuell for ulike arenaer innen pop, jazz og world-music.

Medvirkende

Katarina Barruk – Vokal

Arnljot Nordvik – Gitar

Christo Stangness – Kontrabass

Espen Høgmo – Trommer

Pål Olav Loftesnes – piano og synth

I samarbeid med Nordnorsk Jazzsenter og Arctic Puls