Kategorier
2019 høst

Pratagraf

Onsdag 30. oktober kl. 20.

I ønsket om å skape en møteplass mellom samtidssatire og improvisert, rytmisk musikk, oppsto PRATAGRAF som et eksperiment i 2009.

Ti år senere er PRATAGRAF en forskningsstasjon for rytmer og språk, en møteplass, og ikke minst, en lekeplass, hvor det verbale strekkes mot det abstrakte, det musikalske mot det latterlige, det satiriske mot det dypsindige. PRATAGRAF er en levende organisme, som hele tiden vokser, endrer seg, både i forhold til besetning, men også i forhold til tematikk og politisk aktualitet.

Sceneoppsettet er enkelt: to forfattere på hver sin barkrakk, musikere i en halvsirkel, magien som oppstår, i mellomrommene. Lytteren og tilskueren trekkes inn i et eget univers, hvor særegen og vakker musikk virvles ut og sjongleres med mesterlig presisjon: Det er atmosfærisk, det er rytmer med personlighet, som snakker til deg.
Det er humoristisk og alvorstung lyrikk, det swinger, det groover, det trekker i alle retninger, men mest av alt er det underfundig, tidvis absurd, og meget slagkraftig. En vei til berøring, forståelse.

BESETNINGEN:

Hedvig Mollestad Thomassen (født 4. februar 1982) er en grensesprengende og innflytelsesrik gitarist. Hun spiller blant annet i Hedvig Mollestad Trio, Thomassen Trio, Bronco Busters, Songs And Sweet Potatoes og Vom. Hun har også spilt fast med Jarle Bernhoft, Trondheim Jazzorkester, Mats Gustafsson og Jon Eberson, men det er arbeidet med hennes egen trio som har ført til internasjonal oppmerksomhet. De siste årene har Mollestad også markert seg som komponist med flere bestillingsverk, og i 2019 er det hun som leverer Tingingsverket til Vossajazz. Hun mottok den prestisjefylte prisen for årets Jazztalent under Moldejazz i 2009.

Ole Mofjell (født 11. Juli 1990) er trommeslager. Han er utdannet ved jazzlinja på NTNU, og har de siste årene etablert seg på den europeiske jazzscenen med sitt eksplosive og eksperimentelle uttrykk. Med prosjekter som The Big YES!, Emmeluth Amoeba, og Natalie Sandtorvs Freedom Nation, har han utarbeidet en særegen og nyskapende spillestil. I tillegg har han utforsket duoformatet med duoen Heaven og gitarist Thurston Moore fra Sonic Youth. Mofjell mottok nylig Kristiansand kommunes kunstnerpris, og turnerer med sine prosjekter over hele Europa.

Jon Balke (født 7. juni 1955) er musiker, arrangør og komponist og orkesterleder. Siden karrieren begynte på tidlig 70-tall har han blant annet samarbeidet med Radka Toneff, Arild Andersens kvartett, Oslo 13, Eólén, Masqualero og en rekke sangere som Karin Krog, Sidsel Endresen og AnneLi Drecker. Balke har grunnlagt og komponert musikken til en rekke internasjonalt anerkjente prosjekter som Magnetic North Orchestra, Batagraf, Siwan og Jøkleba. Priser og utmerkelser inkluderer Buddyprisen i 1984, Edvard-prisen i 2000, Spellemannsnominasjon i 2007 i klassen jazz, Jahrespreis den deutschen musikkritiker i 2009, spellemannsnominasjon i 2016 i klassen samtid. I 2019 kan du høre ham i JøKleBa, Siwan, Batagraf/ PRATAGRAF, samt soloprosjektet Warp.

Espen Beranek Holm (født 23. mars 1960) er komiker, programleder og rockemusiker. Han albumdebuterte under navnet Beranek med Sound Of Danger i 1981, med oppfølgeren X-Ray (1983) innkasserte han Spellemannsprisen, og han har siden den gang vært en hjørnestein i norsk musikk- og revyliv. Beranek er også kjent som fast bidragsyter til satireprogrammet Hallo I Uken på NRK P2, som medlem i Det Blå Partiet i TV-programmet Løvebakken på NRK1 og som programleder for Virtuos, en klassisk musikkonkurranse for unge musikktalenter på NRK1.

Are Kalvø (født 31. desember 1969) er forfatter, satiriker og komiker. Mellom 1993 og 2009 var Kalvø programleder for Hallo I Uken på NRK P2. Kalvø debuterte som programleder på TV med Riksforsamlinga på NRK1 i 2013, parallelt med at han ga ut boken Ny grunnlov. Kalvø debuterte som forfatter i 1994 med boken Absolutt Oslo. De fleste bøkene hans er semidokumentariske betraktninger rundt deler av det norske samfunnet. Høsten 2004 ga Kalvø ut sin første skjønnlitterære roman, Nød.

Kjøp billetter.